Консорціум EDUC сприятиме розвитку підприємництва та інновацій ПНУ

Днями у Проектно-освітньому центрі «Агенти змін» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулась перша ознайомча зустріч (у змішаному форматі) в рамках розпочатої напередодні співпраці з міжнародним консорціумом європейських університетів EDUC (https://educalliance.eu/) за одним із напрямів, спрямованих на розвиток підприємництва та інновацій в університетах.

Зустріч ініційована Потсдамським університетом (Німеччина), який є головним координатором альянсу European Digital UniverCity (EDUC). Організатором виступила центральна наукова установа стартапів, інновацій та передачі знань і технологій Потсдамського університету «Potsdam Transfer (Startup Service)».

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника представляли начальниця науково-дослідної частини університету, доцентка кафедри управління та бізнес-адміністрування Ірина Григорук; директорка Проектно-освітнього центру «Агенти змін», доцентка кафедри фінансів Світлана Кропельницька; фахівчиня Проектно-освітнього центру «Агенти змін», доцентка кафедри фінансів Тетяна Мигович; директор «Науковий парк ПНУ» Роман Бубна; завідувач, професор кафедри фізики і хімії твердого тіла, кандидат фізико-математичних наук, координатор НКП «Нанотехнології, сучасні матеріали та передові промислові виробництва» Любомир Никируй; академік АТН України, доктор технічних наук, професор кафедри хімії Сергій Курта. Від команди Потсдамського Університету онлайн взяли участь керівник Start-up Service Йоганнес Зір (Johannes Zier), менеджерка з міжнародних партнерств Аліса Флюрер (Alisa Fluhrer), менеджерка з навчання підприємництву Аніта Кнаппе (Anita Knappe), міжнародний радник зі стартапів Тілль Вінтген (Till Wintgen), менеджер проекту International Startup Service & International Startup Advisor Тілль Томас Майлінг (Dr. Till Thomas Meiling).

На початку зустрічі директорка Проектно-освітнього центру «Агенти змін», доцентка кафедри фінансів Світлана Кропельницька звернулась до присутніх із вітальним словом та представила учасників з української сторони.

Європейські колеги презентували себе та розповіли про очікування від співпраці із ПНУ. Наукову, інноваційну діяльність Прикарпатського національного університету і роботу в напрямку підтримки студентських стартапів та підприємництва з презентувала онлайн начальниця науково-дослідної частини університету, доцент кафедри управління та бізнес-адміністрування Ірина Григорук. Вона також розповіла учасникам зустрічі про успішно реалізовані Регіональний акселератор GCIP для інновацій, технологій та стартапів у Івано-Франківській області, відзначила і студентські проекти соціального підприємництва та туристичні стартапи, розроблені та реалізовані за участі та координації Проектно-освітнього центру «Агенти змін».

Менеджерка з міжнародних партнерств Постдамського університету Аліса Флюрер розповіла, що структурний підрозділ Potsdam Transfer є центром підприємництва, інновацій, трансфером знань і технологій Потсдамського університету. Він займається міжнародним партнерством, навчанням підприємництву, а також здійснює міжнародну підтримку стартапів, зокрема навчання для міжнародних засновників і постійне їх консультування. Окрім цього, перелічила можливі грантові програми для розвитку стартапів та підприємництва, в яких можуть взяти участь і українські учасники.

На зустрічі також були присутні представники програми Carbon13 – партнера Постдамського університету, що пропонує інвестиції для ідей стартапів, які допомагають зменшити викиди CO₂, – зокрема керівник відділу маркетингу ЄС Саймон Діркс (Simon Dierks) та ком’юніті директорка ЄС Стефані Райхельт (Stefanie Reichelt). Саймон Діркс розповів про діяльність Carbon13 та про програми, що підтримуються та фінансуються цією організацією.

Свої думки щодо подальшої співпраці із Потсдамським університетом висловив завідувач, професор кафедри фізики і хімії твердого тіла, кандидат фізико-математичних наук, координатор НКП «Нанотехнології, сучасні матеріали та передові промислові виробництва» Любомир Никируй.

Також свою роботу в напрямку інновацій в галузі хімії та підприємництва під час онлайн включення презентував академік АТН України, доктор технічних наук, професор кафедри хімії Сергій Курта.

Усі учасники зустрічі відзначили, що працюють в схожих напрямах та висловили сподівання про подальшу кооперацію для розвитку інновацій, стартапів та підприємництва в рамках співпраці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Постдамського університету з міжнародним консорціумом європейських університетів EDUC.